Titta

Sockerfilmen

SockerfilmenMaterialDela
  1. Jag heter Damon Gameau.
    Det här är mitt hus.

  2. Här är min gravida flickvän.
    Det är tre månader kvar.

  3. Här är jag tio år. Jag var en pojke
    vars ansikte till slut växte i tänderna.

  4. För fem år sen, när jag träffade min tjej–

  5. –levde jag på cigaretter, socker
    och hemgjorda Australien-pizzor.

  6. Som många män fejkade jag
    ett intresse för att imponera på min tjej.

  7. Jag snöade in på hälsokost och slutade
    helt att äta raffinerat socker.

  8. Nu är socker på tapeten.

  9. Det tvistas och spekuleras så
    att man inte vet vad man ska tro.

  10. Nu ska jag bli pappa, och vill ha svar.

  11. Om den genomsnittliga tvåbarnsfamiljen
    köpte en veckoranson socker–

  12. –skulle de lägga sex enkilos
    sockerförpackningar i varukorgen–

  13. –och äta alltihop på en vecka, och göra
    samma sak igen nästa vecka.

  14. Förmågan att klara en så sockerrik diet–

  15. –är väldigt ny
    sett ur evolutionära tidsperspektiv.

  16. Socker har fått en så framträdande roll–

  17. –att om man avlägsnade alla varor som
    innehåller socker i en vanlig matbutik–

  18. –skulle bara 20 procent bli kvar.

  19. SOCKERFILMEN

  20. Mina damer och herrar,
    sockrets historia i koncentrat.

  21. Sockret dök upp
    på Nya Guinea 8000 f.Kr.

  22. Människans uppkomst var resultatet av
    en herdestund med ett sockerrör. Aj...!

  23. Sen, genom folkvandringarna,
    hamnade sockerröret i Indien.

  24. På 1100-talet nådde sockret Europa.

  25. Det blev snabbt en statussymbol
    för kungligheter.

  26. Elisabet I var väldigt förtjust i socker.

  27. Så förtjust att hennes tänder svartnade.

  28. Ännu i början av 1900-talet var socker
    en lyx – man tog lite i teet eller kaffet.

  29. Men 1955 hände något
    som starkt påverkade...

  30. ...hur mycket socker vi äter i dag.

  31. En chockad nation
    hör om presidentens hjärtattack.

  32. Den 23 september 1955 fick USA:s
    president Eisenhower en hjärtattack.

  33. Folk blev medvetna om hjärtsjukdomar.

  34. En hjärtspecialist kallas till sjukhuset.

  35. Två huvudteorier frambragtes. Ancel
    Keys i USA sa att fettet var problemet.

  36. Britten John Yudkin skyllde på sockret.

  37. Folk borde inte äta mer än ett par kilo
    per år, men de äter 45 kilo!

  38. De följande 20 åren
    haglade påståenden från båda sidor.

  39. Men i slutet av 70-talet
    hade Ancel Keys segrat.

  40. Fettet blev boven och sockret frikändes.
    Fettsnåla dieter blev på modet.

  41. Det blev en sanning
    att fettsnål kost är nyttig.

  42. Matindustrin började avlägsna fett
    från i övrigt nyttig mat.

  43. Man var tvungen att ersätta de kalorier,
    smaker och konsistenser som fett ger.

  44. Det gör man bäst med socker.

  45. Nu när maten dryper av socker, och det
    råder förvirring om dess hälsopåverkan–

  46. –är mitt enda sätt att få kunskap att börja
    äta socker och se vad som sker.

  47. Första steget är att ordna ett experiment
    med hjälp av ett expertteam.

  48. Min huvudrådgivare är författaren
    David Gillespie: "Superhjälten".

  49. En framstående patolog
    ansvarar för mina blodprover:

  50. Dr Ken Sikaris: "Professor Blod".

  51. Dietist är Sharon Johnston:
    "Den keltiska matdrottningen."

  52. Min allmänhälsa ska övervakas
    av dr Debbie Herbst: "Dr Koll."

  53. Jag vill ta reda på hur socker
    påverkar mig. Hur ska jag gå tillväga?

  54. För att ligga på snittet, måste du
    äta 40 teskedar socker per dag.

  55. Fyrtio?!

  56. Det är vad som finns
    i den processade mat de flesta äter.

  57. Ska jag vräka i mig godis? Hur ska jag
    annars få i mig 40 teskedar?

  58. Det behöver du ingen godisbutik för,
    det räcker med mataffären.

  59. Jag ska pröva en sockerrik diet
    för att se hur det förändrar min kropp.

  60. Under två månader ska jag äta
    40 teskedar socker per dag.

  61. Hur ska det gå till?

  62. Käka vanliga frukostflingor
    och lätt-fruktyoghurt.

  63. –Eller vita bönor i tomatsås.
    –Vita bönor!

  64. Ett glas iste innehåller
    nästan nio teskedar socker.

  65. Om jag kan få i mig 40 tsk per dag
    utan att äta sötsaker och skräpmat...

  66. Hur det nu ska gå till...?
    Men det skulle kunna bli intressant.

  67. Din hälsa kommer att barka åt fel håll.
    Skönt att veta att någon kollar dig.

  68. –Finns det diabetes i släkten?
    –Nej. Inte vad jag vet.

  69. –Hjärtsjukdom?
    –Nej, vi är ganska smala och seniga.

  70. Vi ska kontrollera
    hur blodsockret förändras.

  71. Vi kan se hur hjärtat påverkas.

  72. Men vi ska också titta på förändringar
    i levern – fettproduktionen i levern.

  73. Ta mig till 1932, tack. Hjälp...

  74. Du har normalt, friskt blodtryck: 120/79.
    Pulsen är bra: 75 slag per minut.

  75. Nu ska jag lyssna på hjärtat.

  76. –Vet du vad det säger, Damon?
    –"Låt bli det här!"

  77. En del tester ska se till
    att du inte gör nåt alltför korkat.

  78. Jag brukar avråda folk från
    att äta sånt här.

  79. Du är rubbad som gör det här.
    Allvarligt talat – det är farligt.

  80. Å andra sida gör ju alla andra det redan.

  81. Här är mitt hälsotillstånd
    före experimentet.

  82. Mitt kaloriintag är runt 2 300 per dag.

  83. 50 % från bra fett
    som avokado och nötter.

  84. 26 % från proteiner: ägg, kött och fisk.

  85. Och 24 % från kolhydrater: grönsaker.
    Jag äter inget raffinerat socker.

  86. Jag väger 76 kilo
    och har ett midjemått på 84 cm.

  87. Jag har en frisk lever
    och låga triglyceridnivåer: blodfetter.

  88. Inga tecken på insulinresistens
    eller diabetes.

  89. Jag har lite bättre värden
    än snittet i min kategori.

  90. Nästa steg var att handla.

  91. För att beräkna intaget, räknar jag med
    att 1 tsk motsvarar 4 gram socker.

  92. Nu behöver jag en lektion i socker.

  93. Mina damer och herrar,
    det är dags att träffa Sockerfamiljen.

  94. Vissa livsmedel, detta vet ju vi,
    bryts ner till glukos och blir till energi.

  95. Bröd, pasta, grönt och vetekärnan
    blir glukos som används av hjärnan...

  96. ...men även av celler och organ, ju,
    så utan glukos funnes inte du.

  97. Laktos är mjuk och len, däggdjur får den
    genom moderns spen.

  98. Det finns i ost och mjölk
    och yoghurt, må du tro.

  99. Pass på om du är intolerant,
    annars får du rusa på klo.

  100. Sackaros är sockret som det bråkas om.

  101. Några säger att det är farligt,
    men andra tvivlar därom.

  102. Sackaros är sockret
    vi använder i kaffe eller te.

  103. Hon är Sockerfamiljens gulliga lilla fé.

  104. Eller inte, som ni kan se.

  105. Sackaros
    består av två andra sockerarter:

  106. 50 % glukos, familjens överhuvud,
    och 50 % fruktos.

  107. Fruktos kan mycket väl vara Socker-
    familjens obändige tonårsslyngel.

  108. Det beror på att förr
    var fruktosen väldigt rar.

  109. Det fanns i frukt och honung
    – om man modig var.

  110. Men nu finns den överallt!

  111. I så mycket mat vi njöt.

  112. Man vet alltid om man äter fruktos,
    för det gör maten söt.

  113. Folk på vår planet
    blir sjukare var dag.

  114. Nu tror många forskare
    att fruktosen gör en svag.

  115. Första laddningen! Vi kan väl
    göra mellanhyllorna till sockerzon?

  116. –Jättegärna!
    –Juice...

  117. Små juiceförpackningar – "Up & Go".

  118. Reglerna för kommande 60 dagar:

  119. Jag måste äta
    40 tsk dolt socker varje dag.

  120. Sånt man hittar i "nyttig mat". Ingen
    läsk, choklad, godis eller glass.

  121. De 40 tsk kommer främst
    att utgöras av sackaros och fruktos.

  122. Tillsatt, som i sylt,
    eller naturligt, som i russin.

  123. Jag måste välja mat med låg fetthalt
    och behålla min vanliga träningsnivå:

  124. 3 tomtvarv 2 gånger i veckan,
    samt 10 minuter i mitt hemgjorda gym.

  125. Och med hemgjort menar jag hemgjort...

  126. I morgon börjar experimentet.
    Hur går dina tankar?

  127. Hoppas att du kommer att klara dig.

  128. –Har vi ett metriskt mått?
    –Japp.

  129. I de här flingorna
    är det 12 gram socker per portion.

  130. Delat med 4...
    Det blir ungefär 3 teskedar socker.

  131. Det här är en rekommenderad portion.

  132. Jag är en stor pojke och behöver
    lite mer. Det här är som en shot.

  133. Kanske 2 ½. Okej...

  134. En portion = 3 tsk. Två = 6 tsk.

  135. Plus en halv. Det blir 7,5 tsk socker.
    Och då är inte yoghurten med än.

  136. I en portion är det 27 gram socker.

  137. Men en del av det är laktos,
    så vi säger 18 gram.

  138. 18 delat på 4 blir drygt 4.

  139. 4 plus 7 = 11 teskedar socker.
    Sen tillkommer juicen.

  140. Jag häller upp runt 4 dl äppeljuice.

  141. Juicen innehåller 9 teskedar.
    Ihop blir det nära 20 teskedar.

  142. Bara i frukosten!

  143. När vi var samlare och jägare,
    och letade efter frukt i naturen–

  144. –behövde vi ta vara på allt sött
    eftersom vi behövde de kalorierna.

  145. Vi har kvar det uråldriga sötsuget och
    förmågan att hitta små mängder socker.

  146. Vi sökte små mängder,
    men nu har vi för mycket.

  147. Våra kroppar har inte hunnit anpassa
    sig till överflödet av raffinerat socker.

  148. Efter två dagar förundrades jag över
    hur lätt det var att få i sig 40 tsk–

  149. –utan att äta skräpmat.

  150. Jag har just insett hur vi kan få i oss så
    mycket fruktos. Jag köpte fyra äpplen.

  151. Om jag åt upp dem
    skulle jag troligen vara mätt efter två.

  152. Fibrerna i fruktköttet skulle
    säga till min kropp att sluta äta.

  153. Jag vill se vad som händer
    om jag gör juice av dem.

  154. Det här är fyra äpplen –
    sockret från fyra äpplen i ett glas.

  155. Det är runt 4 tsk socker i ett äpple,
    alltså innehåller glaset 16 tsk.

  156. Naturen gav oss ett perfekt matpaket,
    som säger till när vi är mätta–

  157. –och innehåller lagom mycket socker.

  158. Då uppfinner vi en maskin
    som bara utvinner sockret.

  159. Sen kastar vi bort resten.

  160. Det höga sockerinnehållet i juice
    och andra drycker–

  161. –var första veckans stora överraskning.

  162. Drycker tenderar att ge en kick.
    Jag kallar det en tsunamieffekt.

  163. En stor sockervåg når levern,
    och det får flera konsekvenser.

  164. Dag 12: dags för min första invägning.

  165. Sanningens ögonblick...

  166. –79,3 kilo.
    –Jag börjar gråta!

  167. –3,2 kilo!
    –På 12 dagar.

  168. Och det utan läsk, glass och choklad.

  169. –Bara "nyttig" mat.
    –Oroväckande!

  170. Debbies oro
    berodde inte på viktuppgången–

  171. –utan på att kilona satt runt magen.
    Det kallas visceralt fett.

  172. Jag är med barn!

  173. Här syns det tydligt. Det svarta är fett.

  174. Man ser ett litet fettlager under huden–

  175. –men mycket visceralt fett i buken
    som pressar organen.

  176. Tillståndet har en engelsk term – TOFI:
    "smal på utsidan, fet på insidan."

  177. Vi vet att fruktos gör att man
    samlar på sig fett i det här området.

  178. Vi vet inte varför, men vi vet
    att fettansamling i det området–

  179. –är förknippat med många
    ämnesomsättningssjukdomar.

  180. Dag 15 insåg jag hur 40 tsk socker
    utan glassiga förpackningar ser ut.

  181. JÄMFÖRELSEDAG

  182. I dag ska jag äta
    40 teskedar rent socker.

  183. Flingor och yoghurt = 10 teskedar.

  184. De här flingorna är sockerfria,
    så jag måste gör så här.

  185. Nu är det lika mycket socker
    som i flingskålen.

  186. Dags för förmiddags-mellanmål. Jag kan
    äta så här mycket yoghurtglass, eller...

  187. ...11 teskedar socker.

  188. Lunchdags.
    Här har jag jättegod kyckling.

  189. Nu kan jag hälla på
    en halv förpackning teriyakisås...

  190. ...eller...

  191. För att skölja ner maten
    kan jag antingen ta en sån här, eller...

  192. Eftermiddags-koma...

  193. Mot den kan jag ta en frukt-energibar...

  194. ...eller en kex-sandwich
    med 7 teskedar socker.

  195. Nu kände jag att det var dags
    att gå till professor Blod.

  196. Den stora förändringen
    är att dina levervärden–

  197. –visar väldigt höga nivåer
    av ett visst enzym: ALAT.

  198. ALAT är ett enzym i levern
    som hjälper till att läka skador.

  199. Att det finns i blodet betyder att
    levercellerna släpper ut sitt innehåll.

  200. Med andra ord,
    de är skadade eller döende.

  201. –Mina leverceller dör!
    –Ja.

  202. Den börjar fyllas av fett.
    Du har begynnande fettlever.

  203. Det är första gången jag ser att man
    kan utveckla det på ett par tre veckor.

  204. Efter det här beskedet–

  205. –ska vi titta närmare på
    vad sockret ställer till med i kroppen.

  206. Skådisen Brenton Thwaites lånar ut
    sin kropp till vår demonstration.

  207. Inne i kroppen delas sockret upp
    i två delar: fruktos och glukos.

  208. Båda förs till levern.

  209. Levern tar snabbt hand om glukosen.

  210. Den förbrukas som energi
    eller sparas som i ett batteri.

  211. Fruktos är annorlunda. Levern kan inte
    reglera det – det var ju så sällsynt förr.

  212. Levern suger upp rubbet, och om våra
    batterier är laddade ombildas det till fett.

  213. En del av fettet blir kvar i levern–

  214. –vilket innebär ökad risk
    för insulinresistens och diabetes.

  215. Fettet i levern skickas ut i blodet
    som triglycerider.

  216. Det kan leda till viktuppgång,
    förkalkade kärl och hjärtsjukdom.

  217. När vi äter socker och kolhydrater, som
    bröd och pasta, bildas mycket glukos.

  218. Då frigörs ett hormon
    som heter insulin.

  219. Det öppnar cellerna så att de kan ta bort
    glukosen ur blodet–

  220. –och bränna den som energi. Ju mer
    glukos i blodet desto mer insulin frigörs.

  221. Men medan insulinet i blodet
    är upptaget med all glukos–

  222. –signalerar det till fettcellerna att spara
    på fettet – fettförbränningen upphör!

  223. Vi lagrar fettet via fettlevern.

  224. All glukos gör insulinnivån fortsatt hög,
    så fettcellerna lagrar fettet!

  225. Vi kan inte förbränna fett
    medan insulinet jobbar med sockret!

  226. Det här kan drabba
    enormt många människor...

  227. ...men knappast Brenton.

  228. Det finns kroniska sjukdomar som
    är kopplade till fetma och diabetes:

  229. Hjärtsjukdomar, cancer, gikt–

  230. –högt blodtryck och troligen Alzheimers.

  231. Frågan är om de sjukdomarna
    alls skulle finnas om vi inte åt socker.

  232. I morse kände jag mig kraftlös.

  233. I går kväll åt jag en kycklingrätt
    som var ganska söt.

  234. Kroppen känns slö –
    den väntar bara på nästa sockerkick.

  235. Så det passar bra
    att börja dagen med en "Up & Go".

  236. Banansmak.
    Den innehåller 4–5 teskedar socker.

  237. Den stora överraskningen
    var hur sockret påverkade humöret.

  238. Jag känner hur hjärnan direkt reagerar
    på sockret. Det smakar ljuvligt!

  239. Det tydligaste är humörsvängningarna.

  240. När jag får socker, känner jag mig
    jättepigg i ungefär trekvart.

  241. Sen börjar jag känna mig slö,
    disträ och lite väck...

  242. ...tills jag får nästa dos.

  243. Han är inte lika uppmärksam som förr
    och har blivit mer tankspridd.

  244. Det är väldigt olikt honom.

  245. Det ni beskriver
    är precis det forskningen har visat.

  246. En kick, koncentration och energi,
    som följs av en krasch.

  247. Hjärnan och kroppen drivs av glukos.

  248. Om glukosnivån
    hela tiden går upp och ner...

  249. ...hög och låg – fram och tillbaka,
    blir det mentala tillståndet instabilt.

  250. Om glukosnivån är stabil,
    är man klarare i huvudet.

  251. Det är som att kroppen vant sig.

  252. Den får en energikick av sockret
    och när den ebbar ut...

  253. Det påminner om när jag rökte.

  254. Berätta hur kicken känns
    när du just har fått socker.

  255. Jag blir liksom barnslig
    och energisk en liten stund.

  256. Han kan vara sån i vanliga fall också.

  257. Skillnaden är
    att nu finns det ett maniskt drag.

  258. Det maniska draget är intressant,
    för det är inte samma sak som lycka.

  259. –Man är snarare uppskruvad.
    –Det regnar socker!

  260. Jag menar inte att du är bipolär,
    men det är ett fenomen som vi noterar–

  261. –när man är uppspelt,
    men inte på ett angenämt sätt.

  262. Mina erfarenheter av pendlande blod–
    socker fick mig att tänka på skolbarnen.

  263. Kan en kost full av dolt socker
    vara ett problem?

  264. Det har betydelse för barns beteende,
    och mentala störningar.

  265. Det förvärrar många neurologiska
    sjukdomar, men vi nämner inte orsaken:

  266. Sockret i maten.

  267. Sugar Crisp, sockerdränkt till sista puff!

  268. –Som flingor är de alla tiders!
    –Och man kan äta dem som godis!

  269. Kolla! 81,2 kilo.

  270. –81,2... Vad blir det?
    –1,6...

  271. –På en månad har jag lagt på mig 5...
    –Nåt i den vägen.

  272. Du vägde 76 kilo.
    Du har gått upp över 5 kilo.

  273. Herregud!

  274. –Vänta lite, säg inget.
    –91 centimeter.

  275. 7 centimeter.

  276. Riskerar jag att bli sjukligt fet
    om jag fortsätter i 3–4 månader till?

  277. Utan tvekan.

  278. Jag äter mer än annars.
    Jag tröstäter mer än tidigare.

  279. –Jag har svårt att känna mig mätt.
    –Vilket inte är konstigt.

  280. Du äter för lite bra fett och protein
    som skapar mättnadskänsla.

  281. Mat med lite fett,
    som vi lärt oss är nyttig–

  282. –innehåller ofta mer socker
    och ger inte samma mättnadskänsla.

  283. Det var dags att bege sig till
    den processade matens Mecka–

  284. –och den sjukliga fetmans ledarnation.

  285. Se upp, Amerika! Här är "Sugar Daddy"!

  286. Nu är vi i Amerika. Första dagen.

  287. Jetlag...
    Så jag köpte en sån här Jumbo Juice.

  288. Den innehåller 139 gram socker.
    Nu behöver jag en miniräknare.

  289. Det...

  290. Det innebär att det är 34 teskedar
    socker i den här juicen.

  291. Det är nästan hela dagsransonen.

  292. Vilken bra jetlag-bot.

  293. Wow-wow-wow-wow!

  294. Om jag skulle äta lika mycket socker,
    men i form av hel frukt–

  295. –skulle jag behöva äta 4 persikor,
    9 lime, 30 citroner och 30 jordgubbar.

  296. Okej för en björn inför vinterdvalan–

  297. –men skadligt för en människa
    som tror att hon gör ett hälsosamt val.

  298. Det finns en intressant missuppfattning.
    Välmenande statstjänstemän hävdar–

  299. –att barnen skulle må bättre de
    bytte Coca-Colan mot fruktsmoothies.

  300. Men en smoothie
    innehåller lika mycket socker.

  301. Det som slog mig i USA, var hur svårt
    det skulle bli att hålla sig under 40 tsk.

  302. Förutom allt socker användes
    sötningsmedlet glukos-fruktossirap.

  303. Det tillsätts främst i läsk–

  304. –som årligen plussar på genomsnitts-
    amerikanens sockerintag med 4 000 tsk.

  305. Folk inser inte att glukos-fruktossirap
    och socker är i stort sett samma sak.

  306. På 80-talet gjorde majsbranschen allt–

  307. –för att folk inte skulle likställa
    glukos-fruktossirap med socker.

  308. 20 år senare får glukos-fruktossirapen
    skulden för fetmaepidemin.

  309. Nu säger majsindustrin
    att det är vanligt socker–

  310. –och sockerindustrin säger: "Inte alls!"

  311. Turbinado, koncentrerad fruktjuice...

  312. Sen socker och glukos-fruktossirap
    fått ögonen på sig–

  313. –har företagen börjat ge fruktosbaserade
    sötningsmedel mer tilltalande namn.

  314. Agave.

  315. Allt socker: farinsocker, vitt socker–

  316. –glukos-fruktossirap och koncentrerad
    fruktjuice påverkar hälsan likadant.

  317. Man kan inte underskatta
    de vetenskapliga ansträngningarna–

  318. –som de här företagen gör för att
    maximera produkternas dragningskraft–

  319. –förstå sugets mekanismer
    och varför viss mat skapar beroende.

  320. Jag hade turen att få prata med
    en legend inom snabbmatsindustrin:

  321. Howard Moskowitz.

  322. Han visade sin senaste kreation:
    en ny Dr Pepper-smak.

  323. Han började med 61 nivåer av sötma–

  324. –och lät 3 000 personer
    runt om i landet provsmaka.

  325. Han samlade in alla data,
    och resultatet blev en optimal sötma–

  326. –som garanterade
    att den nya läsken sålde som smör.

  327. Inom industrin kallas
    den optimala sockernivån "bliss point".

  328. På 70-talet såg Moskowitz att ju sötare
    en dryck var, desto populärare blev den.

  329. Men det fanns ett tak –
    sötade man mer, sjönk populariteten.

  330. Jag upptäckte "bliss point",
    som det kom att kallas.

  331. 45 år senare tillämpas det
    när man gör pastasås...

  332. ...läsk och flingor.

  333. Att skapa "bliss points" i all mat
    är att slå mynt av barnets biologi.

  334. Det skapar förväntningar hos barn
    att allt de äter ska vara sött.

  335. Sockrets fysiska effekter var uppenbara.
    Men hur det sög musten ur mig mentalt–

  336. –fick mig att vilja ta reda på
    vad det gjorde med min hjärna.

  337. Så jag och mitt finniga nylle
    drog till Oregon Research Institute.

  338. Forskarlaget,
    som jag litar fullständigt på–

  339. –har en fMRI –
    funktionell magnettomograf...

  340. ...som de ska placera mig
    och min hjärna i.

  341. Jag får se bilder av en lätt-milkshake,
    samtidigt som jag får smaka på en.

  342. De ska fotografera min hjärna
    och visa hur den reagerade.

  343. Jag ska klättra upp i hjärnan
    och se hur den påverkades.

  344. Första steget är att vi ser en "trigger".

  345. I mitt fall var det en milkshake.
    Det kan vara en bild eller äkta vara.

  346. När vi ser en söt "trigger",
    frigörs ämnet dopamin i hjärnan.

  347. Ett sug från tiden då sött var sällsynt.
    När vi såg det, sa hjärnan: "Hugg in!"

  348. "Du behöver den snabba energin."

  349. Nästa steg är att vi får det söta. Vi för
    det till munnen och känner sötman.

  350. Då frigörs opioider och beta-endorfiner.
    Vi mår hur bra som helst.

  351. Socker har samma belöningscentra
    som nikotin, kokain och sex!

  352. Men det varar inte länge.

  353. Vissa äter ofta sötsaker
    och vänjer sig vid belöningskänslan.

  354. Det kan skapa undermedvetna vanor
    som triggas av bilder på sötsaker.

  355. Dessutom påverkar fruktosen
    hjärnans aptitkontroll.

  356. Och glukosen påverkar humöret.
    Det blir en väldigt explosiv kombination.

  357. Ett intressant rön är–

  358. –att ju mer sött man äter,
    desto mer sött vill man sätta i sig.

  359. Driften att vilja äta mer sötsaker
    låter väldigt mycket som ett beroende.

  360. Serge Ahmed publicerade
    en väldigt intressant studie–

  361. –där han visade att råttor jobbar hårdare
    för socker än för kokain.

  362. I motsats till knarklangare
    som gömmer sig i marginalen–

  363. –tillåts livsmedelsjättarna att förmedla
    sitt budskap precis överallt.

  364. Hos livsmedelsjättarna
    är "beroende" ett fult ord.

  365. När det gäller fetma och sjukdom har de
    alltid hävdat folk måste ta ansvar själva.

  366. Feta människor är helt enkelt dumma.

  367. –Det är svårt när man är bortbjuden...
    –Ingen mer choklad, fru Wright!

  368. I drygt 50 år har matindustrin hävdat att
    fetma orsakas av för högt kaloriintag–

  369. –och för lite träning. Det kan tolkas som
    att alla överviktiga är lata eller glupska.

  370. Drygt halva experimentet är avklarat.
    Jag har aldrig räknat kalorier...

  371. Jag gör så gott jag kan,
    men det är svårt att vara exakt.

  372. Men det ser ut
    som om mitt kaloriintag hittills–

  373. –överensstämmer med det jag hade
    före experimentet.

  374. Det känns som
    att jag äter mycket mer nu.

  375. Men tidigare åt jag avokado, nötter och
    sånt – fett är kaloririkare än socker.

  376. Det är 9 kalorier per gram fett, medan
    socker bara innehåller 4 kalorier.

  377. Det är därför det anses okej
    att äta socker, men inte fett.

  378. Jag sätter i mig
    lika många kalorier som tidigare...

  379. ...men nu börjar jag få fettlever, och
    midjemåttet matchar min gravida frus.

  380. Det stör min hjärna
    och jag känner mig inte mätt.

  381. Det är som att sockerkalorierna beter sig
    annorlunda än andra kalorier.

  382. Industrin är beroende av tanken
    att det bara handlar om energibalans.

  383. För om det skulle finnas
    nåt särskilt skadligt med socker...

  384. ...spelar de i samma liga
    som tobak och lungcancer.

  385. Om haken är mycket mat, lite träning...

  386. Om en sockerkalori motsvarar
    en broccolikalori, är allt lugnt.

  387. Då är det bara att äta mindre
    om man börjar bli fet.

  388. Sockerindustrin driver tanken
    att alla kalorier är lika.

  389. Men kalorierna
    gör väldigt olika saker i kroppen.

  390. Det verkar som att jakten på pengar–

  391. –får matföretagen
    att utnyttja vårt ursprungliga sötsug–

  392. –och hävda att alla kalorier är lika.

  393. Det gör att vi känner oss misslyckade
    om vi är överviktiga.

  394. Lystnaden som gör oss feta och sjuka
    kanske har skapats av matindustrin.

  395. Det finns miljontals sockerberoende
    här i landet.

  396. När man går på en skolgård ser man
    många barn som är klena och otränade.

  397. De är inte så pigga som de borde vara.

  398. Nu var det tydligt att man inte lägger
    korten på bordet när det gäller socker.

  399. Kan det bero på att handeln med socker
    i världen omsätter 50 miljarder dollar?

  400. Undanhållandet av sanningen
    började på 70-talet–

  401. –när USA:s regering första gången
    utredde sockrets hälsoeffekter.

  402. Sugar Association lanserade
    en kampanj till sockrets försvar.

  403. Sockerindustrin gick in
    när bevisen var osäkra.

  404. De ville se till att det skulle förbli så.

  405. För det ändamålet betalade man
    forskare och anlitade en reklambyrå.

  406. Rubriken på deras pressmeddelande
    var: "Forskare avvisar sockerskräck."

  407. De skrev en rapport:
    "Socker i människans mat."

  408. Det framgick inte
    att sockerindustrin betalat för den.

  409. Den publicerades i en tidskrift
    och skickades ut i 25 000 exemplar.

  410. Rapporten låg sen till grund
    för regeringens beslut.

  411. Sockret frikändes, och snart följde
    resten av världen efter.

  412. Jack Tatem, Sugar Associations
    ordförande, sa till styrelsen:

  413. "Det finns inga oomtvistliga bevis"–

  414. –"som kopplar socker
    till de här kroniska sjukdomarna."

  415. "Vår och vår produkts existens
    hänger på det."

  416. "Kopplas socker till de här sjukdomarna,
    går vi under."

  417. "Vi måste se till
    att det inte råder samstämmighet."

  418. Manipuleringen av bevis
    och dimridåerna känns igen...

  419. –Vad sägs om en tupplur?
    –Jag har ett bättre förslag!

  420. –Vi tar rökpaus!
    –Så ska det låta!

  421. Samma sak pågår fortfarande.

  422. Om man skriver upp
    allt som tobaksindustrin gjorde–

  423. –för att slå tillbaka påståenden
    om rökningens skadeverkningar–

  424. –ser man att matindustrin gör likadant:
    betalar forskare för vinklade studier–

  425. –gör donationer
    till hjärt- och cancerforskning–

  426. –och gör uttalanden där motståndarnas
    forskning utmålas som skräpforskning.

  427. Så gjorde tobaksindustrin –
    nu gör matindustrin samma sak.

  428. FRUKTOSLAND

  429. Hej, älskling!

  430. Jisses, kolla in!

  431. Hej, kompis. Läget, bebis?

  432. Titta på min.

  433. Efter 60 dar och 2 360 teskedar socker,
    var det dags för sista måltiden.

  434. Det passade bra
    att äta de sista 40 via produkter–

  435. –som man hittar i barnens lunchlådor.

  436. Stängt!

  437. Försvinn!

  438. En vecka senare samlade jag teamet–

  439. –för att höra vad sockret ställt till med.

  440. Vi börjar med levern.

  441. Hormonet ALAT är en nyckelmarkör
    som avslöjar hur levern mår.

  442. Första månaden hoppade mitt värde
    från 20 under riskgränsen till 20 över.

  443. Du gick från den friskaste femtedelen–

  444. –till den skruttigaste tiondelen
    på en månad.

  445. Fettlever är första steget mot insulin-
    resistens, nästa steg är typ 2-diabetes–

  446. –och insulinberoende typ 2-diabetes.

  447. Varje dag får nio personer en lem
    amputerad på grund av den sjukdomen.

  448. Mitt triglyceridvärde –
    fettet i blodet – gick från 0,8 till 1,5.

  449. –Det är riskabelt höga värden.
    –Efter två månader med "sund kost"...

  450. Högt triglyceridvärde
    kan indikera ett omslag...

  451. –...till ont "small dense" LDL-kolesterol.
    –Det kan leda till hjärtsjukdom.

  452. Det fastnar på kärlväggarna
    och skapar plack.

  453. Det vill man inte ha. Allt annat
    LDL-kolesterol går bra, men inte det.

  454. Sammanlagt har jag gått upp 8,5 kilo
    och ökat kroppsfettet med 7 procent.

  455. Midjemåttet har ökat med 10 centimeter,
    på grund av farligt visceralt fett.

  456. Rumpan har blivit bredare
    och sidfläsket något stadigare–

  457. –och jag lyckades bra med
    det vetenskapliga "fläsket-dallrar-testet".

  458. Jag är ganska oroad över
    att det gick så snabbt–

  459. –när du åt mat som alla tror är nyttig.

  460. Vi är oroliga över
    att fetmaepidemin i Australien–

  461. –kan leda till
    en epidemi av leversjukdom.

  462. Men mest anmärkningsvärt
    var nog mitt kaloriintag.

  463. Det låg i stort sett på samma nivå
    som före experimentet.

  464. Skillnaden bestod i var de kom ifrån.

  465. Jag hade bytt nyttigt fett mot socker.

  466. Jag tittade också på kalorierna,
    och ofta var intaget lägre än tidigare.

  467. Man måste börja
    titta på kalorier på ett nytt sätt.

  468. Fixeringen vid att räkna kalorier
    är vårt fel.

  469. Jag tar på mig min del av skulden.
    Vi har basunerat ut det i 30–40 år.

  470. Det måste bli ändring.

  471. Damon har visat att det inte handlar
    om kalorierna, utan deras ursprung.

  472. Jag är förvånad över
    hur snabbt det gick utför för dig.

  473. Att gå upp så mycket på 60 dagar,
    utan att äta fler kalorier och skräpmat...

  474. Att det fick så stor effekt: 10 centimeter
    bredare midja, 8,5 kilo tyngre, fettlever...

  475. ...på väg mot skrumplever
    och insulinresistens. Det är katastrof!

  476. Min efterforskningar har övertygat mig
    om att socker nästan säkert–

  477. –är det grundläggande problemet.

  478. Om man tar bort sockret
    blir allt annat relativt harmlöst.

  479. Vi skulle vilja göra en avgörande studie.

  480. Men även om vi
    skulle få anslag till den nästa månad–

  481. –dröjer det fem år innan vi får resultatet.

  482. Vad finns det för risker
    för den allmänna hälsan–

  483. –om folk sänker sin sockerkonsumtion?

  484. Det här är vårt problem. Vi borde lösa
    det, i stället för att leta syndabockar.

  485. Jag skulle önska att matindustrin
    och forskarna började samarbeta–

  486. –för att hitta en lösning.

  487. Första avvänjnings-veckan var inte kul.

  488. Det var ungefär som att sluta röka.

  489. Jag hade huvudvärk,
    var lynnig och sov urdåligt.

  490. Jag låg och kastade mig hela natten
    och vaknade tidigt.

  491. Så fort jag vaknade hade jag ett sötsug.

  492. Det känns som att jag behöver
    en sockerfix.

  493. Det är första tecknet på
    att det här kommer att bli lite jobbigt.

  494. Men jag visste att jag inte alltid skulle
    må så här, och att det var värt obehaget.

  495. Eftersom mat är starkt kopplad till våra
    känslor, måste vi läka känslomässigt.

  496. Vi måste igenom en obehaglig period
    när vi ska sluta med socker.

  497. Men när man har klarat av det,
    efter 2–4 veckor, är sötsuget helt borta.

  498. En månad efter att experimentet
    avslutats inträffade ett underverk.

  499. Vår dotter föddes.

  500. Här är hennes mobil,
    bitgiraffen och lunchen.

  501. Sen hände fler fenomenala saker.

  502. Två månader efter sockeravvänjningen
    var jag pigg igen, hyn hade hämtat sig–

  503. –och humöret var jämnare.

  504. Jag har sett hundratals människor sluta
    med socker, bara för att rensa skallen.

  505. Den vanligaste reaktionen har varit:
    "Wow, helt otroligt!"

  506. För att hantera vikten gick jag bara
    tillbaka till min gamla kosthållning.

  507. Jag bytte flingor och lättyoghurt mot
    bacon, ägg, avokado – inget rostbröd.

  508. Jag åt nötter och ost
    i stället för müslibars.

  509. Jag tog inte bort fettet på fisk och kött,
    och åt mycket grönt vid middagarna.

  510. Jag gick ner sex kilo
    med ett minimum av träning.

  511. När man tar bort hormonstöraren
    fruktos ur kosten–

  512. –börjar aptitkontrollen fungera igen,
    varpå vikten sjunker.

  513. Eftersom jag ersatt socker med nyttigt
    fett, blev jag mätt på mindre mat.

  514. Så matkostnaderna var desamma
    som under experimentet.

  515. Gå direkt till frukt och grönt
    i snabbköpet – undvik mittensektionen.

  516. Varorna där innehåller bara en massa
    tomma kalorier. Vi vill vända på det.

  517. Störst överraskning var
    att blodvärdena var normala igen.

  518. Jag riskerar inte längre hjärtsjukdom
    eller fettlever.

  519. Det är viktigt att säga att det inte är
    kört om man drabbas av fettlever.

  520. Den hämtar sig
    om man tar bort fruktosen ur maten–

  521. –och slutar med söta drycker.
    Vatten är en utmärkt dryck.

  522. Det tog ett tag för smaklökarna
    att vänja sig vid frugans osötade mat.

  523. De första veckorna var den menlös, sen
    återkom smaken för färska grönsaker.

  524. Jag ber er att under fem dagar
    avstå från det jag ska visa.

  525. Ni kommer att må 100 % bättre.
    Se det som ett experiment.

  526. Jag vill hjälpa er att hjälpa er själva.
    Vitt socker, godis, kakor, glass...

  527. I USA finns en rekommendation att
    män bör äta max 9 tsk socker per dag.

  528. För kvinnor var siffran 6 tsk.

  529. Australien har ingen rekommendation.

  530. Jag älskar choklad!
    Jag äter lite choklad varje dag.

  531. Men jag känner till
    följderna av att äta för mycket.

  532. För mig är det lättare
    att avstå från socker helt.

  533. Även andra sötningsmedel,
    för de håller liv i suget.

  534. Om man befäster tanken
    att det måste vara sött för att vara gott–

  535. –lär man sig aldrig att laga bra mat.

  536. Jag vill ha en frisk och glad dotter.

  537. Jag vill att hon ska slippa ödsla tid på
    att räkna kalorier eller tänka på vikten.

  538. Om vi upplyser våra barn, kanske de kan
    undvika vår generations misstag.

  539. Gör frukt och grönt
    till måltidernas höjdpunkt.

  540. Fostra barnen att älska det.

  541. Föräldrarna måste klura ut hur man får
    barnen att äta den gröna "supermaten".

  542. Hur man får den att smaka gott,
    utan att tvärhöja deras blodsocker–

  543. –så att de kan studera ordentligt
    och ha chansen att bli genier.

  544. Det var syftet med experimentet.

  545. Det bekräftar att det är fel väg
    och inspirerar oss att gå vidare.

  546. Jag tror inte att socker
    bär skulden till alla våra hälsoproblem.

  547. Men att minska sockerintaget
    är en bra början på ett friskare liv.

  548. Socker är inte ont, men livet
    är mycket bättre när man dumpar det.

  549. Nu är jag övertygad om
    att socker och fruktos–

  550. –orsakar hälsoproblem
    hos miljontals människor.

  551. Medan debatten pågår och matindustrin
    gör allt för att tysta budskapet–

  552. –kommer vi att bombarderas
    av motsägelsefulla kostråd.

  553. Men för mig är det enkelt: beviset finns
    i efterrätten – så där 10 teskedar.

  554. Översättning: Johan Johansson

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Sockerfilmen

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Damon Gameau lever vanligtvis ett hälsosamt liv i Australien tillsammans med sin gravida fru. Paret är inte överdrivet hälsosamma men undviker socker i sin kost. Damon ska genomföra ett experiment där han varje dag under sextio dagar ska äta fyrtio teskedar socker. Han ska få i sig sockret genom vanliga och till synes ganska hälsosamma produkter som fruktyoghurt, juice och frukostflingor. I början av projektet genomförs en hälsoundersökning som upprepas vid experimentets slut. Hur påverkas den fysiska och psykiska hälsan?

Ämnen:
Biologi > Kropp och hälsa
Ämnesord:
Dietik, Medicin, Socker, Sockerindustri, Terapimetoder
Utbildningsnivå:
Allmänbildande, Gymnasieskola

Mer allmänbildande & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaUR Samtiden - Bokmässan 2014

Sex och samlevnad

Föreläsning med Sandra Dahlén som är sexualupplysare och författare. Hon tipsar om hur man kan arbeta med inkluderande, normbrytande och stärkande sexualundervisning för unga. Inspelat på Bokmässan i Göteborg 25 september 2014. Arrangör: Rabén & Sjögren.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
LyssnaI sängen med Anna

Njutningen i mitt liv

Dansen och kärleken har gått som en röd tråd under 88-åriga Ericas levnad. Med ett långt och erotiskt liv bakom sig får hon på ålderns höst tillfredsställa sig själv när männen i hennes egen ålder har problem med potensen.

Fråga oss