Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016 : Leva som man lärDela
  1. Vi ska nu se hur konsumenttrender
    kan hjälpa oss att förstå-

  2. -hur vi kan skapa en hållbar framtid.

  3. Vår näste talare sa till mig
    att han vet hur människor tänker.

  4. "Jag är hjärnforskare. Jag studerar
    hur man förändrar folks beteende."

  5. Jag blev tillfälligt mållös.

  6. Strategi- och hälsochefen
    på World Economic Forum-

  7. -heter Olivier Oullier,
    och han har studerat ert beteende.

  8. Han förklarade att han
    använder sig av alla sorters metoder.

  9. -Olivier, kom upp på scenen!
    -Javisst, självklart. Hej.

  10. Ja, självklart kan jag besvara en enkät.

  11. Vad jag äter?
    Jag älskar äpplen...grönsaker...

  12. Man, 1,95 m, 100 kilo.
    Ja, jag bor nästan på gymmet.

  13. Okej. Tack.

  14. Hej! Jag heter Olivier, och jag
    gav er precis lite information om mig.

  15. Jag är människa,
    och därför sysslar jag med två saker:

  16. Självbedrägeri och lögner.

  17. Ibland gör jag båda sakerna samtidigt.

  18. Utöver det tycker min mamma
    att jag är jätteduktig på två saker.

  19. Den första är att prata om mig själv.

  20. Den andra är att försöka förstå
    hur människors hjärnor fungerar.

  21. Varför fattar man vissa beslut,
    varför påverkas man av andra-

  22. -och hur påverkar man andra?

  23. Sån här information
    kan vara oerhört användbar.

  24. Den kan användas av företag,
    regeringar och olika organisationer-

  25. -som vill försöka förstå
    varför folk gör som de gör.

  26. Det har varit mitt jobb
    de senaste femton åren.

  27. Turligt nog för mig
    och för andra beteendeforskare-

  28. -så har vi ett perfekt verktyg
    med vilket vi kan förstå människor.

  29. Vi har enkäter. Om vi vill veta nåt
    om nån, så ställer vi bara frågor.

  30. "Vad arbetar du med? Vad äter du?
    Vad gillar du att göra? Var bor du?"

  31. Det fascinerande med enkäter är
    att om man frågar enkätföretagen-

  32. -så erkänner de att informationen
    som enkäterna ger är begränsad.

  33. Informationen blir väldigt vinklad.

  34. Men inom den offentliga
    och den privata sektorn-

  35. -spenderar man årligen
    hundratals miljoner dollar på studier-

  36. -där man använder metoder
    som att fråga folk om deras åsikter.

  37. Några väldigt viktiga strategier
    bygger enbart på denna information.

  38. Det är överraskande, och många
    säger: "Vi har ju inga andra verktyg."

  39. "Vi vet att det är begränsat, men vi
    använder det ändå." Det är intressant.

  40. Enligt mig bör man inte avfärda
    enkäter, intervjuer och fokusgrupper.

  41. De kan ge mycket information.

  42. Men de visar inte
    vad människor tycker-

  43. -eller vad människor
    gör eller tänker köpa.

  44. De ger oss väldigt användbar
    och helt ovärderlig information-

  45. -om vad människor tror att de gör
    och vad människor vill göra.

  46. Det är oerhört värdefullt, både inom
    den offentliga och den privata sektorn.

  47. Men om jag verkligen vill förstå folk,
    så måste jag göra andra saker.

  48. Jag måste kunna se
    vad folk faktiskt gör.

  49. Därför har många metoder-

  50. -som har uppstått de senaste tio åren-

  51. -blivit oerhört värdefulla,
    eftersom de kan visa oss just det.

  52. Med dem kan man
    uppskatta, mäta och kvantifiera-

  53. -glappet mellan
    vad folk säger och vad de gör.

  54. Glappet mellan
    mina avsikter och mina handlingar.

  55. Vi lever i en tid som har fått namnet
    "Den fjärde industriella revolutionen".

  56. En tid när vi kan mäta nästan allt-

  57. -från våra rörelsemönster
    till vårt beteende online.

  58. Det finns en uppsjö av data överallt.

  59. Frågan är inte
    "Har vi tillgång till dessa data?"-

  60. -utan "Hur kan vi använda dem?"

  61. Tack vare framstegen
    inom teknik och analysering-

  62. -kan vi numera förutspå beteendet
    hos människor som handlar online.

  63. Det kallas "micro-targeting",
    och vi kan till och med påverka folk.

  64. För att förstå glappet mellan avsikt
    och handling har jag skapat en metod-

  65. -som kombinerar enkäter och dylikt,
    som visar vad folk tror att de gör-

  66. -med registrering av hjärnaktiviteten,
    som visar vad de faktiskt tittar på.

  67. Vi mäter ansiktsuttryck,
    känslor och hur de rör sig.

  68. Deras hållning, deras handrörelser...

  69. Sen försöker vi se vad som sker.

  70. I en av World Economic Forums
    studier om hållbar konsumtion-

  71. -ville vi ta reda på vilket språk
    som kan förändra folks beteende-

  72. -och få dem
    att köpa mer hållbara produkter-

  73. -och konsumera saker som är
    bättre för deras hälsa och välmående.

  74. Vi ville hitta saker som fick hjärnan
    att utsöndra substansen dopamin-

  75. -som ger oss en känsla av välbehag-

  76. -när man tänker på nåt eller äter nåt.

  77. Det är intressant vad vi kan göra
    när vi mäter folks beteende.

  78. Vi bad folk
    i en mataffär i centrala London-

  79. -att gå och hämta
    produkter från en lista.

  80. Vissa av dem var hållbara, andra inte.

  81. Efteråt intervjuade vi dem och frågade:
    "Varför köpte du det här köttet?"

  82. "Varför köpte du det här vattnet?
    Varför köpte du de här frukterna?"

  83. Och vet ni vad? När man frågor
    människor saker, så svarar de-

  84. -även om de kanske aldrig
    har ställt sig frågan själva.

  85. Folk svarade: "Vi tittade
    på etiketten och kalorierna."

  86. Det fiffiga var att de bar glasögon
    som registrerade var de tittade-

  87. -och det vi såg var
    att nästan alla fina svar de gav oss-

  88. -inte alls stämde med deras beteende.

  89. Om de sa att de tittade på etiketter,
    så tittade de på färger eller nåt annat.

  90. På det här sättet kan vi mäta
    glappet mellan avsikt och handling.

  91. Det vi försöker göra när vi
    vill förändra beteendet kring mat-

  92. -är att förstå vad folk tänker
    och jämföra det med vad folk gör.

  93. Sen använder vi den informationen
    för att förändra människors beteenden.

  94. Men vi vet två saker
    om beteendeförändringar.

  95. Vi vet
    att det inte räcker med att informera.

  96. Vi förändrar inte vårt beteende
    bara för att vi får information.

  97. Den andra saken vi vet
    är att vi måste hitta rätt incitament-

  98. -och det kanske inte är pengar
    eller att man får lära sig en läxa.

  99. Vi måste få det att handla om
    det som utlöser känslor av välbehag.

  100. Så nästa gång ni besvarar en enkät-

  101. -nästa gång ni blir studerade
    eller försöker förstå folks beteende-

  102. -kom då ihåg att det finns
    ett glapp mellan avsikt och handling.

  103. Men jag har goda nyheter: Det är inte
    dåligt, det är bara mänskligt. Tack!

  104. Översättning: Malin Kärnebro
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Leva som man lär

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Olivier Oullier forskar kring gapet mellan beteende och handling. Här resonerar han kring det osannolika faktum att så många viktiga beslut fattas på enkätundersökningar, trots att alla vet att självrapporterade uppgifter är vanskliga. I och med det digitala övertaget idag råder ingen brist på data över hur vi agerar, och därför kan vi också förutse människors konsumtionsvanor. Går det också att förutse vårt matbeteende? Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Psykologi och filosofi > Psykologi
Ämnesord:
Enkäter, Livsmedelskonsumtion, Mänskligt beteende, Psykologi
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & psykologi och filosofi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Bokmässan 2014

Konsumentpsykologi och mannen

Vad påverkas vi av när vi ska köpa saker? Tobias Otterbring forskar i konsumentpsykologi vid Karlstad universitet. Här berättar han om vad män påverkas av vid konsumtion. Inspelat på Bokmässan i Göteborg 27 september 2014. Intervjuare: Marie-Caroline Biver. Arrangör: UR.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Jobba, sova, dö

Omorganisation

Sju av tio tjänstemän har varit med om en omorganisation på jobbet det senaste året. Hur nödvändigt är det med organisationsförändringar, och hur påverkas vi av dem? Vi träffar myndighetschefen som fått nog av omgörningar, och följer med en organisationskonsult som hjälper ett byggbolag med deras digitala transformation.