Hem- och konsumentkunskap

(125 program)

Ekonomi och konsumtionHushåll och livsstilMat och hälsa

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Från klimp till kalaspuffar

Avsnitt 1 av 5

Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström berättar om barnens perspektiv och roll i den svenska matkulturen. Dagens ganska romantiska syn på barn och måltider står i kontrast till hur verkligheten såg ut på den tiden då barnen skötte elden och kom in tidigt i köksarbetet. Först med vissa innovationer, t.ex. el- och gasspisen, kunde barnens arbetskraft frigöras till förmån för skolgång. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Bästa bränslet för barn

Avsnitt 2 av 5

Barnläkaren och forskaren Anna-Karin Edstedt Bonamy berättar om vilken mat och näring som är bäst för barn, men också hur du skapar förutsättningar för att måltiden ska bli lustfylld och hur du lär dina barn att få bra matvanor. Hon talar om allergier, intolerans och problem med skärmar och smartphones vid måltiderna, varför det kan bli problem med att utesluta gluten i maten och om hur viktigt det är att få ett läkarutlåtande vid exempelvis laktosintolerans och inte skapa egna diagnoser och antaganden. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Barnmat - hur gör man?

Avsnitt 3 av 5

Journalisten Christian Daun beskriver barn och mat som ett veritabelt minfält. Som förälder begränsas dina matvanor av budget, tid, allergier och intressen, och du påverkas av matlarm, moralister och tyckare som skapar förväntningar. Dessutom är barns eskalerande rädsla för det som är nytt avgörande för hur de vågar smaka på nya saker och utveckla sitt ätande. Christian Daun ger även exempel på frukostar som barn äter på olika platser i världen - från majsgröt i Malawi till grovrivet chokladströssel i Nederländerna. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Får vi cancer av allt?

Avsnitt 4 av 5

Nästan dagligen ljuder matlarmet, men har du anledning att bli så rädd som medierna vill? Fysioterapeuten, författaren och bloggaren Jacob Gudiol menar att nästan alla larm är trams. Här berättar han om undersökningarna som larmar och hur de är genomföra och tolkade. Som exempel tar han en undersökning som pekade på att clementiner innehöll spårämnen av ett bekämpningsmedel som kunde vara farligt - om du åt ett kilo clementiner om dagen i ett år, med skalet på! Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaJamie Olivers matrevolution

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Mat är nya internet

Entreprenören Kimbal Musk revolutionerade USA med sina idéer om ekologiska matskolor. Här berättar han om urban självhushållning och andra spännande utvecklingsmöjligheter för företagande på en växande matmarknad. Musk menar att det vi idag går igenom i vår matkultur är lika revolutionerande som begynnelsen av nätet. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Fetast i världen

Alejandro Calvillo driver en kampanj för sockerskatt och bättre skolmat i Mexiko. Förr åt man mycket majs, bönor och chili. Nu har allt förändrats och istället är det sockrad dricka och processad mat som gäller, berättar Calvillo som menar att vi måste erkänna problemet och hitta lösningar. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Hur ska vi rädda världen?

Ett panelsamtal om hur det går att göra en insats för en bättre och säkrare mattillverkning. Michiel Bakker från Google visar hur företaget medvetet ändrat sin matkultur, och kocken Sam Kass berättar om hur han hjälpte Michelle Obama att göra ett självhushållande grönsaksland i Vita huset. Övriga medverkande: Allison Ammeter, Alberta Pulse Growers, Bruce Khan, riskkapitalist och Ole Hansen, Business of Tomorrow. Moderator: Frank Rijsberman. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Ansvar för matkedjan

Doktor Anthony So har studerat en rad ämnen om globala hälsoproblem, från tobakskontroll i låginkomstländer till hälsosystem inom matteknologi och -industrin. Här ger han konkreta exempel på ansvarstagande tekniker för ökad matsäkerhet i världen. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Mat varannan dag

Hilal Elver berättar om sitt uppdrag som en av FN:s specialrapportörer för rätten till mat. Hon reser runt i olika länder och samlar människors berättelser så att resten av världen ska förstå hur allvarlig situationen är. Många människor äter bara varannan dag, och aldrig tre mål om dagen. Söder om Sahara äter bara 40 procent av människorna varje dag. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Undernärd blir fet

Francesco Branca, ansvarig för nutrition och hälsa på Världshälsoorganisationen, talar om fetmaepidemin som nästan överskuggar de 800 miljoner människorna som svälter. Det är mer sannolikt att ett undernärt barn blir överviktig som vuxen, berättar han. Branca tar även upp fem områden som regeringar konkret kan angripa för att minska klimatutsläppen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matparadoxen 2016

Matparadoxen är ett faktum idag när 800 miljoner människor inte kan äta sig mäta varje dag medan nästan 2 miljarder människor samtidigt är överviktiga. Hur ska vi ändra riktning på de matvanor som satt sig i världen? Ett panelsamtal som utgår från årets nutritionsrapport "Från löfte till påverkan". Medverkande: Corinna Hawkes, Global nutrition report 2016, Juliana Lunguzi, parlamentsledamot Malawi och Peggy Liu, representant JUCCCE. Moderator: Mette-Marit, Norges kronprinsessa. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Den svenska modellen

Folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikström talar om vad som krävs av en regering för att förbättra människors livsvillkor. Han berättar om vad Sverige försöker att göra för att förebygga kroniska sjukdomar kopplade till matvanor, klimat och hållbarhet. Nyckeln är att arbeta över politiska gränser och över en längre tid, menar han. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Från företag till människa

Peter Bakker, vd på WBCSD, samtalar med Eats grundare Gunhild Stordalen om hur Eat med samarbetspartner ska lyckas med sitt koncept att knyta samman arenor i kampen för hälsosammare mat. Moderator Fami Oke. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Idrott och mat

Dag Hvaring presenterar ett av Eats nya samarbetsprojekt, mellan Norges fotbollsföreningar och dagligvarukedjan Bama. Målet är att ungdomar tillsammans med sina föräldrar ska utbildas om vad rätt kostvanor gör för att man ska må bättre, för konditionen och för sömnen. Alla resultat kommer att mätas för att resultaten ska kunna visas för andra länder. Målet är att samarbetet ska bli globalt. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Behöver vi verkligen en plan?

Vad betyder hållbar matutveckling egentligen? Ruth Richardsson från the Global alliance for future of food talar här om att det finns ett uppdämt behov av att definiera dessa system eftersom den plan som finns idag inte håller. Hon menar att vi kan göra om systemet genom tre steg. Det handlar bara om att skapa ett nytt narrativ - en ny berättelse. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Snabbmat som att äta olja

Matjournalisten Michael Pollan har i över 25 år skrivit böcker och artiklar om platser som sammanbinder natur och matkultur. Här samtalar han med Femi Oke och berättar om sina matregler. Köp inte flingor som färgar mjölken eller matvaror som din mormor inte skulle känna igen, uppmanar han. Ät riktig mat, inte för mycket och mest plantor. Och glöm inte att vi behöver metaforer som ger oss perspektiv: som att snabbmat är som att äta olja. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMat är nya internet

Mat är nya internet

Entreprenören Kimbal Musk revolutionerade USA med sina idéer om ekologiska matskolor. Här berättar han om urban självhushållning och andra spännande utvecklingsmöjligheter för företagande på en växande matmarknad. Musk menar att det vi idag går igenom i vår matkultur är lika revolutionerande som begynnelsen av nätet. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hälsosam mat till alla

Vad består näringsrik och hållbar kost av och hur kan alla få tillgång till sådan? Panelsamtal med dr. Walter Willett, Harvarduniversitetet; dr. Sunita Narain, Nationella hälsoinstitutet i Mexico, dr. Sonja Vermeulen, Climate change, agriculture and food security; dr. Jessica Fanzo, SAIS och The Bloomberg school of public health och dr. Tara Garnett, Oxfords universitet. Moderator: professor Anthony Costello, direktör för avdelningen mödra-, barn- och ungdomshälsa på WHO. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Nya produkter istället för matsvinn

Fresh är en förkortning av Food reform for sustainability and health, en reform för hållbarhet och hälsa genom mat. Alison Cairns, vd för Fresh Programmes, berättar om verksamheten och vad man satsar på för mer hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Fortlevnad och mångfald i näringskedjan

Hur kan vi garantera att vi har mat för alltid? Panelsamtal med Nicolas Moreau, styrelseledamot vid Deutsche bank; Alejandro Argumendo, programdirektör på Andes; Ruben Echeverría, vd på Center for tropical agriculture och Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim. Moderator: Marie Haga, vd på Global crop diversity trust. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Förändra näringskedjan för att nå målen

Hur kan vi förändra mathanteringen och -produktionen för att nå de globala hållbarhetsutvecklingsmålen? Paneldebatt med Geir Molvik, vd på Cermaq; dr. Anna Lartney, vd för Nutrition and food system division och dr. Belay Begashaw, genrealdirektör för Sustainable development goals center for Africa. Moderator är journalisten Femi Oke. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Välkommen till EAT 2017

Matproduktionen är en gigantisk påfrestning på vår miljö. De globala hållbarhetsmålen från 2016 är närings- och matproduktionsrelaterade. Varje led i den globala näringskedjan måste bli mer hållbart. Eat:s grundare och president Dr. Gunhild A. Stordalen inleder konferensen EAT 2017. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Mod och kärlek i matproduktionen

Vi måste leda matproduktionsförändringen med mod och kärlek, säger Danielle Gould, grundare av Food+Tech Connect. Medvetenhet ska vara ett bra försäljningsargument på matmarknaden. Med rätt inställning, rätt matkonsumtion och rätt teknik kan vem som helst göra skillnad. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De multinationella jättarna om den medvetna marknaden

Representanter från matproduktionsindustrin samtalar om hur de multinationella jättarna ska förhålla sig till den nya medvetna marknaden. Medverkande: Dr Mehmood Kahn, Pepsi Co, Emmanuelle Wargon, Danone, Dr Anne Roulin, Nestlé, och Diane Holdorf, Kellogg Company. Moderator: Corinna Hawkes. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De ungas matrevolution

Marco Gualtieri vill inspirera unga att vara delaktiga i matrevolutionen och i lösningen för att nå en hållbar näringskedja. "Millennierna" kallas generationen som vill veta historien bakom matprodukterna, ha lokalproducerade råvaror och veta att de konsumerar hållbart. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Olika kostråd till olika människor

Varje individ har olika kostbehov - ändå får vi alla samma råd. Det som fungerar för en människa fungerar inte för en annan. Andrew Steele är före detta olympisk atlet som tävlade för Storbritannien i tolv år. Här berättar han om sitt arbete med att hjälpa människor att anpassa diet och motion till de förutsättningar var och en har. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vår diet som miljöpåverkare

Föreläsning om matens påverkan på miljön med miljöprofessor Johan Rockström och Walter Willett, professor vid Harvard university. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Matpolitiken i Brexit-land

"Vi är ett farligt land, vi startade den industriella revolutionen, vi är ett rikt land; England, men vi borde kallas Brexit-land." Så inleder Tim Lang, professor vid London City-universitetet, sitt anförande. Han föreläser om att vi tillsammans globalt måste arbeta för hållbarhet och säger att Brexit-liknande splittringar förstör samarbetet. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Näringskedjans påverkan på hälsan

Hur stor är näringskedjans påverkan på vår hälsa? Sättet som vi producerar, distribuerar, säljer, förvarar, tillagar och äter mat gör oss sjuka, säger professor Cecilia Rocha, Ryerson University i Kanada. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Ansvarsfull marknadsföring

Kate Hampton, vd för Children's Investment Fund Foundation, menar att vi måste investera i näringsrik mat för alla, så att alla barn får en bra start i livet. Det handlar om nästa generation och vi måste nå ut med budskapet till dem på ett ansvarsfullt sätt. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Minska matsvinnet i alla led

Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen säger att Norge ska halvera sitt matsvinn innan 2030. Den norska regeringen och elva andra myndigheter och organisationer i matbranschen ska arbeta mot detta mål. Helgesen berättar om hur planen för det ser ut. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

En gemensam hållbar näringskedja

Hur ser kartan ut för gemensamt och ansvarsfullt nyttjande av jordens markyta med hållbar produktion av näringsrik mat? Panelsamtal med: Naoko Ishii, vd för Global environment facility; Guido Schmidt Traub, vd för FN:s nätverk för utveckling av hållbara lösningar; Svein Tore Holsether, vd för Yara international; Dr. Gunhild A. Stordalen, grundare och president för Eat foundation; Peter Bakker, WBCSD:s president och Craig Hanson, direktör för Food, forests & water vid World resources institute. Moderator: Jeremy Oppenheim. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Framtidens näringskedja

Samtal mellan Jonathan Farnell, vd för Eat foundation, och Diah Saminarsih, rådgivare till Indonesiens hälsominister, om behovet av att öka medvetenheten kring mat och miljö. Saminarsih ser att vi kan gå från plan till handling genom globalt samarbete. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Att ändra konsumtionsvanor

Klimatsmart, etiskt, miljövänligt och smaskigt. Våra konsumtionsvanor är i förändring och de stora globala varumärkena behöver följa med. Hållbarhet måste gå före stora vinster. Matthew Freud är vd för och grundare av marknadsföringsfirman Freud som är involverade i flera kända välgörenhetssatsningar i Storbritannien. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar näringskedja och mätbara framgångar

Ett panelsamtal om hur vi kan mäta framgången med arbetet mot en mer hållbar näringskedja. Medverkande: Luca Virginio, vice ordförande Barilla Center for foods and nutrition, Dr Shenggen Fan, generaldirektör IFPRI, och Dr Irene Mia, global editorial director på Economist Intelligent Unit. Moderator: Lee Howell. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hur undviker vi en hälsokatastrof?

Hur förändrar vi vårt beteende för att undvika en hälsokatastrof? Professor Dariush Mozaffarian talar om god policy, vetenskap och hälsosamma matvanor, och menar att vi bör peka ut och ta bort det som är dåligt för oss. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera rätt. Investera hållbart.

Victor E Friedberg, grundare av S2G Ventures, åt en underbar persika som smakade himmelskt. Han undrade då varför alla persikor han ätit förut inte smakat någonting alls. Investera i framtiden och utveckla en näringskedja som är miljövänlig, klimatsmart och hållbar, uppmanar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

De nya makthavarna

Panelsamtal med Vanda Shiva, Helena Helmersson, Sania Nishtar, Sunita Narain och Corinna Hawkes om hur vi ska skapa ett hållbart samhälle med fokus på mat och hälsa. Inspelat den 27 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Ett tydligare mål

Om vi ska skapa ett hälsosammare liv måste vi sluta debattera den bästa dieten, menar David Katz i denna föreläsning. Katz är grundare av True Health Coalition, ett samarbetsorgan som ska få världen att enas kring hälsosammare matkonsumtion. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning