Miljö

(295 program)

Avfall och återvinningEnergiförsörjningFöroreningar och miljögifterHållbar utvecklingKlimatförändringar

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2015

Hållbart material för en grön framtid

Sunil Kumar Ramamoorthy forskar inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås. Han berättar om sin forskning kring alternativ till traditionella plaster. Varje år produceras 300 miljoner ton plast och det tar ungefär 1000 år för oljebaserade plaster att brytas ner. De alternativa plasterna kan bestå av soja, linfrö och majs som bryts ner mycket fortare. Inspelat den 26 november 2015 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Vetenskap & allmänhet, Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2015

Finlandsfärjorna eldar för kråkorna

Sjöfarten står idag för majoriteten av dagens transporter men fartygen drivs av tjockolja, något av det smutsigaste bränslet som finns, berättar Fredrik Ahlgren som forskar i sjöfartsvetenskap. Hur kan ny teknik effektivisera denna process? Fredrik har i sin forskning studerat kryssningsfartyg mellan Stockholm och Mariehamn. Inspelat den 26 november 2015 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Vetenskap & allmänhet, Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Människans natur 2019

Skärgården upp och ner

Alla kan skrubba en klipphäll vid Östersjön eller sluta kissa i vattnet. Oskar Kihlborg är äventyraren som sett både hur illa det kan vara men också vad vi kan göra. Inspelat den 9 april 2019 i Erik Erikssonhallen, Stockholm. Arrangör: Axfoundation.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Framtidens mjölkproduktindustri

Vi måste skapa en mjölkproduktindustri med så lite klimatpåverkan som möjligt, säger Kristian Østerling Eriknauer som representerar Arla mjölk och mjölkprodukter. Här berättar han om Arlas arbete i världen. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Nya produkter istället för matsvinn

Fresh är en förkortning av Food reform for sustainability and health, en reform för hållbarhet och hälsa genom mat. Alison Cairns, vd för Fresh Programmes, berättar om verksamheten och vad man satsar på för mer hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

En nordisk modell för folkhälsa

Dagens matsystem måste förändras, både för planetens invånare och för klimatets skull. Dagfinn Høybråten, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, berättar om rådets arbete för en hållbar livsmedelsproduktion. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Klimatriksdagen 2018

De som redan drabbats

När Naima Mohamed och Waffa Mahmoud insåg effekterna av torkan i Östafrika bestämde de sig för att agera. Nu engagerar de sig för att så många som möjligt ska förstå att det är skarpt läge. Inspelat den 5 maj 2018 på Stockholms universitet. Arrangör: Föreningen Klimatriksdagen.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Faran med att inte göra något alls

Shafinaz Hossain är en av ledarna i Thought for food (TFF), en organisation som arbetar för att lösa världens livsmedelsproblem. Hon är också medgrundare till Foodfresh, ett företag som konstruerat ett enkelt kylskåp. Med hjälp av solenergi, vind och vatten förlänger kylskåpet livsmedlens hållbarhet. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Framtidens näringskedja

Samtal mellan Jonathan Farnell, vd för Eat foundation, och Diah Saminarsih, rådgivare till Indonesiens hälsominister, om behovet av att öka medvetenheten kring mat och miljö. Saminarsih ser att vi kan gå från plan till handling genom globalt samarbete. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Matpolitiken i Brexit-land

"Vi är ett farligt land, vi startade den industriella revolutionen, vi är ett rikt land; England, men vi borde kallas Brexit-land." Så inleder Tim Lang, professor vid London City-universitetet, sitt anförande. Han föreläser om att vi tillsammans globalt måste arbeta för hållbarhet och säger att Brexit-liknande splittringar förstör samarbetet. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Professor Johan Rockström - Vi ses nästa år

Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, sammanfattar Eat-konferensen 2017 där forskare, politiker, innovatörer och andra har diskuterat hur vi kan nå de globala klimatmålen genom att förändra matproduktionskedjan och vårt förhållningssätt till mat. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Ny teknologi för klimatsmart jordbruk

Majs är en av världens mest odlade grödor. Majsodlingarna är viktiga, särskilt i Afrika. Hur kommer klimatförändringarna påverka majsodlingarna som är beroende av nederbörd? John H. Lienhard, professor vid Massachusetts institute of technology, beskriver hur vi kan förändra jordbruk och produktion med hjälp av modern teknologi. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

En hållbar, hälsosam och human matproduktion

Organisationen The good food institute arbetar för att med hjälp av teknik och marknadskrafter skapa en hälsosammare, mer hållbar och human matproduktion i världen. Brad Barbera berättar om olika sätt att påverka människors val av mat som är bra för både hälsan och miljön. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Välgörenhet för förändring

Vad kan filantropin åstadkomma för att förändra världen? Melissa Stevens arbetar för Milken institute i USA och hon berättar om deras arbete och filosofi. Hon menar att filantropi kommer att spela en nyckelroll i att hjälpa oss till en kulturell hållbar förändring. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Hirs och traditionell mat gör comeback i Ghana

Kocken Selassie Atadika berättar om sin kamp för att minska konsumtionen av importerat ris till förmån för lokalt odlad hirs i Ghana. Något som är bättre för miljön och dessutom gagnar lokalt jordbruk. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Haven och hållbar utveckling

Vi är alla beroende av haven för vår överlevnad, ändå slänger vi skräp i dem. Hur kan vi säkerställa att de val vi gör idag inte äventyrar planeten, vår hälsa och vårt välbefinnande i framtiden? Kronprinsessan Victoria berör dessa frågor i sitt tal. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De ungas matrevolution

Marco Gualtieri vill inspirera unga att vara delaktiga i matrevolutionen och i lösningen för att nå en hållbar näringskedja. "Millennierna" kallas generationen som vill veta historien bakom matprodukterna, ha lokalproducerade råvaror och veta att de konsumerar hållbart. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Minska matsvinnet i alla led

Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen säger att Norge ska halvera sitt matsvinn innan 2030. Den norska regeringen och elva andra myndigheter och organisationer i matbranschen ska arbeta mot detta mål. Helgesen berättar om hur planen för det ser ut. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Det verkliga priset på mat

Vi måste undvika att slänga ut bebisen - den gräsätande kon - med badvattnet när vi pratar om hållbar och näringsrik mat, säger Patrick Holden, som tror att den gräsätande kon kan vara en del av lösningen. Han är själv praktiserande bonde och jordbrukare och pionjär inom rörelsen för hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Det finns ingen planet B

Vi måste se matkrisen genom linsen av möjligheter, menar Bjørn Haugland från DNV GL Group som vill inspirera om utvecklingsmöjligheterna för ett hållbart företagande. Här berättar han om vilka möjligheter som finns för investerare, om smart farming, aerofarms och appen Too good to go som kopplar ihop restauranger med företag som vill köpa dagens rester billigare. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Storstäder i samarbete för klimatet

C40 är ett internationellt nätverk med storstäder som fokuserar på att bromsa klimatkrisen. Rådande matvanor, livsmedelsproduktion och matsvinn spelar en stor roll i sammanhanget. C40-chefen Mark Watts berättar. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Partnerskap för mat till alla

Trots att många förbättringar skett i världen de senaste 25 åren så lider 800 miljoner människor av hunger. Charlotte Petri Gornitzka är ordförande för OECD:s biståndskommitté och berättar här om arbetet för förändring. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Stora datamängder, mobil teknologi och jordbruk

Rita Kimani, systemvetare från Nairobi, växte upp på som jordbrukardotter på den kenyanska landsbygden. Hon berättar om hur hon vill använda sin kunskap om mobil teknologi, stora datamängder och jordbruk för att göra livet enklare och jordbruket mer hållbart i sin hembygd. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investerarnas makt att förändra näringskedjan

Jeremy Coller berättar om hur massjordbruk har gjort det billigare för konsumenten - med negativa konsekvenser för människan, jorden och investerare som följd. Man måste kalkylera riskerna och inte bara vinsten, menar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Lärdomar om mat, identitet och värdighet

Den norska kronprinsen Haakon berättar om sin relation till miljön och varför han anser att det är så viktigt att värna miljön och satsa på den. En viktig insikt han har gjort är att människor är en del av naturen och om vi inser det är det lättare att fatta rätt beslut. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Baltic Sea Future

Fintech för gröna investeringar

Behovet av att göra klimatinvesteringar i gröna obligationer är långt större än antalet utfärdare. Marcus Svedberg, rådgivare på Stockholm Green Digital Finance, anser att fintech (finansteknologi) kan vara ett sätt att stänga denna investeringsklyfta. Han berättar bland annat om hur blockkedjor kan användas för att skala upp utbudet av klimatinvesteringar. Inspelat på Stockholmsmässan den 9 mars 2018. Arrangör: Stockholms universitet, Stockholms stad och Sustainable Seas Foundation.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Kan insekter ersätta palmolja?

Den globala efterfrågan på palmolja har ökat kraftigt de senaste 30 åren. Men produktionen av palmolja innebär också negativa miljöeffekter, som skövlad regnskog och utsläpp. Men insekter kan vara ett bättre alternativ berättar Mush'ab Nursantio, vd för Biteback. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Politiska beslut och hållbar konsumtion

Många politiska beslut som påverkar hur väl vi kommer möta klimatutmaningarna sker bakom stängda dörrar, ofta påverkade av lobbyister och ekonomiska intressen. Kan mer transparens och ansvarsutkrävande vara en del av lösningen undrar Olivier de Schutter, ordförande för Ipes food. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Eat 2019

Sund och hållbar mat i Stockholm

Stockholm vill gå i spetsen för miljöfrämjande insatser inom livsmedelsområdet, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Så tänder vi gnistan

Mobiltelefoner och konfliktmineraler i Kongo

Holländska aktivister startade företaget Fairphone med målet att skapa en rättvis telefon i alla led, från produktion till klimatpåverkan. Det visade sig vara svårare än vad de kunde tro. Loek van der Helm, säljchef på Fairphone berättar historien om hur det gick till. Inspelat den 7 mars 2016 på Artipelag, Gustavsberg. Arrangör: Camino.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Att stärka kustområden

Gilbert F Houngbo, chef IFAD, föreläser om småskalig fiskproduktion och småskaligt jordbruk. Hur kan vi hitta rätt balans i vad vi behöver för att ge mat till oss människor och samtidigt bara ta det som jorden mäktar med? Går det att ha en småskalig produktion som tar tillvara på de resurser som finns och samtidigt ger mat till många? Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Hållbarhet för land och hav

Hur kan vi ta hand om vår natur och se till att klimatförändringarna stoppas? Jan Eliasson, styrelseordförande på SIRPI, menar att vi måste ha en ödmjuk inställning till vår jord och ta bort gränserna mellan internationellt och nationellt för att åstadkomma förändringar. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Baltic Sea Future

Handlingsplan för ett hållbart hav

Tillståndet för Östersjöns ekosystem är fortfarande inte tillräckligt bra och Östersjöländerna har ännu inte nått de mål som sattes upp i den gemensamma handlingsplanen Baltic Sea Action Plan. Monika Stankiewicz, generalsekreterare Helcom, berättar om var bristerna finns och vad som behöver göras för att nå miljömålen. Inspelat på Stockholmsmässan den 8 mars 2018. Arrangör: Stockholms universitet, Stockholms stad och Sustainable Seas Foundation.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Efter Parisavtalen

FN-sekreteraren Richard Kinley talar om hur vi fortsätter framåt efter Parisavtalen. År 2015 kommer att gå till historien som året då 195 länder tog sig samman och äntligen kom överens om mål för en hållbar framtid. Äntligen blev också matens betydelse central. Nu krävs en rad handlingskraftiga åtgärder för att komma vidare, menar Kinley. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Näringskedjans påverkan på hälsan

Hur stor är näringskedjans påverkan på vår hälsa? Sättet som vi producerar, distribuerar, säljer, förvarar, tillagar och äter mat gör oss sjuka, säger professor Cecilia Rocha, Ryerson University i Kanada. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Ojämn fördelning av världens mat

Samtidigt som 815 miljoner människor i världen är undernärda så är 2,3 miljarder överviktiga. Och 1,3 miljarder ton mat slängs eller tappas bort varje år. Jessica Fanzo, professor i etik vid bland annat Johns Hopkins Berman institute of bioethics, om varför ser det ut så här och vad kan vi göra för att stoppa matsvinnet. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Mexikos klimatstrategi

Edda Fernández Luiselli, miljöminister i Mexiko, berättar om landets koldioxidavtryck när det gäller hav och land. Kunskapen finns för att göra något åt klimatfrågan, målen är uppsatta men handlingsplan saknas, säger hon. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Tillsammans för planeten, människor och hälsan

Fabrice DeClerk, vetenskapschef på EAT, menar att det i debatten om klimatförändringar har fokuserats för mycket på enskilda frågor. Nu när den mänskliga påverkan på vår jord och vårt klimat blivit så akut så måste vi se helheten, våra utmaningar och vilka lösningar som finns. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Håller vi?

Trump är klimatets räddning

Mattias Goldmann, vd på den liberala gröna tankesmejdan Fores, berättar om hur valet av Donald Trump till president har fått engagemanget att öka för hållbarhet och miljöfrågor. Inspelat den 7 mars 2017 på Arkitektur- och designcentrum, Stockholm. Arrangör: Camino och Arkdes.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Att sammanfoga punkterna bakom kurvan

Hur produceras vår energi, hur odlar vi vår mat och vilka effekter får vårt finansiella system på vår planet? Marco Lambertini, generaldirektör på WWF International, om våra ekologiska fotavtryck och hur det påverkar annat liv på jorden. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Matsystemen i dag och i morgon

När vi pratar om mat pratar vi egentligen om människor, planeten och välstånd, säger Kristalina Georgieva, vd på Världsbanken. Hur ska en hållbar livsstil införlivas som skyddar planeten och mättar alla människor? På ena sidan finns minst 800 miljoner människor som svälter och lider av undernäring, på den andra övervikt och ohälsa. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2018

Ett liv utan avfall - är det möjligt?

För fem år sedan beslutade sig Lauren Singer för att minska sitt avfall. Efter att hon sett i sin kyl hur allt var förpackat i plast blev hon medveten om sina val som konsument. Nu väljer hon annorlunda för att minska avfallet och leva mer miljövänligt. Inspelat på Annexet i Stockholm den 11 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

Produktionsår:
2018
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning